Sløjfning af olietanke i Nyborg kommune
Sløjfning og afblænding af nedgravet olietank
Har du en olietank på under 6000 l (villaolietank), og er den tilsluttet et oliefyringsanlæg? Så skal du være opmærksom på de miljøregler og krav, der gælder. Du skal også være opmærksom på kravene, hvis du planlægger at anskaffe en olietank.
Der er fastsat en række tidsfrister for, hvornår en olietank er for gammel. Hvis tidsfristerne overskrides, er tanken ulovlig og skal tages ud af brug. Det kan koste dyrt, hvis en ulovlig tank bliver utæt.
Hvornår skal din olietank tages ud af brug (sløjfes)?
Dette afhænger blandt andet af, om tanken er placeret over eller under jorden.
Er du i tvivl om din olietanks alder, type og/eller tilstand? Så kontakt din oliefyrstekniker, der kan foretage et miljøtjek af tanken.
Hvordan skal din olietank tages ud af brug (sløjfes)?
Du skal sørge for at tømme tanken for olierester.
bortskaffe tanken til en godkendt modtager. Eller afmontere påfyldningsstuds og udluftningsrør og afblænde tanken, så den ikke kan påfyldes.
fortælle kommunen, at tanken tages ud af brug.
Det er altid en god idé at tale med din oliefyrstekniker eller VVS-installatør om sløjfningen.
Kommunen anbefaler, at du graver din gamle tank op, når du sløjfer den.
opgravning af olietank
Olietanken skal tømmes for olie. Opsugningen foretages i flere omgange for at væske langs siderne kan løbe til. Rørforbindelsen til fyret afbrydes.
Fjerner du tanken fra ejendommen, skal den afleveres til genbrug hos en skrothandler, hvis det er en ståltank. Alle andre tanktyper kan du aflevere på genbrugspladsen.
Fjernelse og bortskaffelse af fritstående olietank
Inden du bortskaffer en olietank, skal den være bundsuget og spulet ren.
Fritstående tanke kan afleveres som jern eller småt brændbart på en genbrugsstation. Forinden skal tanken opskæres i stykker på maks. 1x1 meter.
Lokalisering af olietank
Hvis du er i tvivl om der er en olietank på din grund og hvor denne er nedgravet, kan du få den eftersøgt af et firma der sløjfer olietanke. Hvis tanken ikke findes, så udarbejder firmaet en historisk sløjfning, så tanken kan fjernes fra ejendommens BBR-meddelelse.
sløjfningsattest eller tankattest
Tankattesten er dokumentation for at tanken er lovlig produceret og testet. Tankattesten indeholder produktionsår, størrelse, type- og fabrikationsnummer og navnet på fabrikantet. Hvis man har mistet tankattesten, så kan den genskabes, hvis producenten af tanken stadig eksisterer. Ofte kan man finde tankens oplysninger registreret under ”teknisk anlæg” på ejendommens BBR-meddelelse.
Tankens data står ofte på mærkeskiltet på påfyldningsstudsen eller på selve tanken. Hvis du har mistet attesten, skal du kontakte kommunen, som måske har en kopi.
Sløjfningsattesten er dokumentation for hvornår sløjfningen er udført og at dette arbejde er udført korrekt. Denne attest udstedes af det firma, der sløjfer eller fjerner tanken. Attesten fremsendes til kommunen, så de kan opdatere ejendommens BBR-meddelelse.
Du er som ejer af din ejendom forpligtet til at sikre at din olietank er sløjfet korrekt og overholder miljølovgivningen, hvis den er taget ud af drift
(jvf. Olietankbekendtgørelsen § 30).
utæt olietank og jordforurening
Hvis der går hul på din olietank...
... skal du forsøge at stoppe hullet – eller opsamle olien. Derefter skal du kontakte kommunen og dit forsikringsselskab.
Hvis olien pludselig er væk/løber ud, skal du ringe 112. Alarmcentralen vil vurdere, hvilken indsats der skal foretages.
Hvis der skulle være en uopdaget jordforurening under eller omkring tank og forsyningsrør, så dækker olietanksforsikringen kun 6 måneder fra anlægget er taget ud af drift. Hvis skaden bliver opdaget senere, kan det derfor have store økonomiske konsekvenser for grundejer.
Er der fare for sammenstyrtning ved f.eks. tung kørsel oven på tanken, anbefales det også, at den graves op.
Krav til nye og eksisterende olietanke
Miljøregler og krav til olietanke står i olietankbekendtgørelsen. Af bekendtgørelsen fremgår det bl.a., at:
tankanlægget er tank med tilhørende rørsystem.
rørsystemet - ved etablering af ny tank - også skal leve op til kravene i olietankebekendtgørelsen.
der kun må være ét rør mellem tank og fyr.
overjordiske tanke skal være forsynet med overfyldningsalarm.
overjordiske tanke skal være placeret på et jævnt og varigt stabilt underlag.
overjordiske tanke af stål skal være placeret over underlag, så inspektion af bunden kan finde sted.
ved nedgravning af tank skal sikres ved visuel kontrol, at tanken er ubeskadiget.
nedgravede tanke og rør skal være omgivet af mindst 15 cm sand på alle sider.
Tal med din oliefyrstekniker eller VVS-installatør om installationerne.
Alle tankejere, som får leveret olie i en lovlig olietank, er automatisk med i en fælles forsikringsordning.
Oliebranchens forsikringsordning dækker udgifterne til at få fjernet forurening fra et defekt olietankanlæg til boligopvarmning hos en privat husejer, men kun hvis tanken og installationen opfylder kravene i olietankbekendtgørelsen. Præmien betales af olieleverandørerne. Du kan læse mere om ordningen på TopDanmarks hjemmeside - oliebranchens forsikringsordning
Kontaktoplysninger
Nyborg Kommune
Rådhuset Torvet 1
5800 Nyborg
Tlf: 6333 7000
Email: kommune@nyborg.dk
Vi dækker hele Danmark
Søger du et professionelt firma der tager hånd om din olietank inkl. afmelding hos kommunen?
Kontakt Fensmark Miljø ApS
Ring 71 77 99 77