Sløjfning af olietanke i Vesthimmerland kommune
Sløjfning og afblænding af nedgravet olietank
En nedgravet tank under 6.000 l er ulovlig hvis den er:
Nedgravet før 1970
Udstyret med et returrør (gælder kun tanke til bygningsmæssig opvarmning)
Kugleformet tank af mærket AJVA-Plast A/S, der er mere end 20 år gammel.
Overskredet sløjfningsterminen for den anvendte tanktype.
En overjordisk tank under 6.000 l er ulovlig hvis den:
Ikke har overfyldningsalarm (gælder kun tanke til bygningsmæssig opvarmning).
Er udstyret med et returrør (gælder kun tanke til bygningsmæssig opvarmning).
Er overskredet sløjfningsterminen for den anvendte tanktype.
Udskiftning og sløjfning af olietanke
Hvis du udskifter eller sløjfer en gammel olietank, skal du anmelde det til kommunen.
Hvis din olietank tages varigt ud af brug - f.eks. fordi du får indlagt fjernvarme eller naturgas, skal tanken sløjfes. Kommunen kan også påbyde din olietank sløjfet, hvis den er i åbenlys dårlig stand.
En overjordisk eller indendørs villaolietank, som tages varigt ud af brug - f.eks. ved overgang til anden fyringsform - skal afblændes eller bortskaffes. Samtidig skal der sendes en anmeldelse af sløjfning til kommunen, underskrevet af ejendommens ejer eller den ansvarlige for olietankens afblænding.
Ved afblænding skal følgende foretages:
Tanken bundsuges for olierester til max. 1 cm.
Påfyldningsstudsen afproppes med en slutmuffe.
Rørføringen afmonteres.
Arbejdet udføres almindeligvis af et VVS-firma.
Nedgravede tanke
En nedgravet olietank, som tages varigt ud af brug - f.eks. ved overgang til anden fyringsform - skal afblændes eller opgraves i henhold til nedenstående regler.
Uanset om du afblænder eller opgraver tanken, skal der sendes en færdigmelding til kommunen, underskrevet af ejendommens ejer eller den ansvarlige for olietankens afblænding.
Bunden af tanken suges for olierester til max. 1 cm.
Påfyldningsstudsen afproppes med slutmuffe under terræn.
En eventuel brønd omkring påfyldningen fjernes.
Udluftning fjernes med slutmuffe under terræn.
opgravning af olietank
Olietanke i eller tæt ved kørselsarealer bør enten sandfyldes eller opgraves. Hvis boligen på grunden skal rives ned, skal tanken graves op og fjernes.
Tanken graves op og bortskaffes forsvarligt. Hvis der konstateres forurening i forbindelse med opgravningen skal Vesthimmerlands Kommunes Natur- og Miljøafdeling straks kontaktes.
Ejeren har det fulde ansvar
Det er vigtigt at være opmærksom på, at ejeren/brugeren har det fulde ansvar for, at der ikke kan ske olieforurening af omgivelserne.
utæt olietank og jordforurening
Du er ansvarlig for oprensning, hvis der sker en olieforurening fra din tank. Hvis du har en villatank, er det derfor vigtigt, at du har tegnet en ansvarsforsikring. Du har automatisk en ansvarsforsikring, hvis du får leveret fyringsolie fra et af de olieselskaber, som er medlem af Oliebranchens Fællesrepræsentation (www.eof.dk) eller en olieleverandør, der bliver forsynet med fyringsolie fra et af disse. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du automatisk er dækket, kan du kontakte dit olieselskab.
Hvis olietanken eller rørsystemet ikke lever op til de fastsatte regler og krav, kan olieselskabets forsikringsselskab afvise at dække skaden. I så fald skal du selv betale for at få fjernet den forurening, der er opstået. Det er derfor vigtigt, at din olietank er i forsvarlig stand og lever op til kravene. Er du i tvivl, så spørg din oliefyringstekniker eller skorstensfejeren og få foretaget et tjek i forbindelse med det årlige besøg.
Arbejdet med etablering og sløjfning af olietanke bør altid udføres af fagfolk.
Olietanke og tilhørende rør kan give forurening af jord og grundvand, hvis de ikke etableres, anvendes og vedligeholdes korrekt. Derfor er der særlige regler på området.
Man skelner i reglerne ofte mellem tanke under 6.000 liter og tanke over 6.000 liter.
Olietanke under 6.000 liter, som anvendes til boligopvarmning, kaldes for villaolietanke.
Fjernelse og bortskaffelse af fritstående olietank
Inden du bortskaffer en olietank, skal den være bundsuget og spulet ren.
Fritstående tanke kan afleveres som jern eller småt brændbart på en genbrugsstation. Forinden skal tanken opskæres i stykker på maks. 1x1 meter.
Lokalisering af olietank
Hvis du er i tvivl om der er en olietank på din grund og hvor denne er nedgravet, kan du få den eftersøgt af et firma der sløjfer olietanke. Hvis tanken ikke findes, så udarbejder firmaet en historisk sløjfning, så tanken kan fjernes fra ejendommens BBR-meddelelse.
sløjfningsattest eller tankattest
Tankattesten er dokumentation for at tanken er lovlig produceret og testet. Tankattesten indeholder produktionsår, størrelse, type- og fabrikationsnummer og navnet på fabrikantet. Hvis man har mistet tankattesten, så kan den genskabes, hvis producenten af tanken stadig eksisterer. Ofte kan man finde tankens oplysninger registreret under ”teknisk anlæg” på ejendommens BBR-meddelelse.
Tankens data står ofte på mærkeskiltet på påfyldningsstudsen eller på selve tanken. Hvis du har mistet attesten, skal du kontakte kommunen, som måske har en kopi.
Sløjfningsattesten er dokumentation for hvornår sløjfningen er udført og at dette arbejde er udført korrekt. Denne attest udstedes af det firma, der sløjfer eller fjerner tanken. Attesten fremsendes til kommunen, så de kan opdatere ejendommens BBR-meddelelse.
Du er som ejer af din ejendom forpligtet til at sikre at din olietank er sløjfet korrekt og overholder miljølovgivningen, hvis den er taget ud af drift
(jvf. Olietankbekendtgørelsen § 30).
Kontaktoplysninger
Vesthimmerlands Kommune
Vestre Boulevard 7
9600 Aars
Tlf: 99 66 70 00
Email: post@vesthimmerland.dk
Vi dækker hele Danmark
Søger du et professionelt firma der tager hånd om din olietank inkl. afmelding hos kommunen?
Kontakt Fensmark Miljø ApS
Ring 71 77 99 77