Sløjfning af olietanke i Hedensted kommune

Sløjfning og afblænding af nedgravet olietank

Bruger du ikke længere din olietank, fordi du f.eks. har fået installeret fjernvarme eller naturgas, skal den enten fjernes eller sløjfes.

Hedensted Kommune fører ikke tilsyn ved sløjfning eller opgravning af tanke.

Men har du fjernet din gamle tank eller har udskiftet den gamle tank med en ny tank, skal kommunen have det at vide.

Krav til olietanke
Tanken skal være typegodkendt
Tanken må ikke være brugt medmindre den er forsynet med oprindeligt mærkeskilt.
Nedgravede tanke under 6000 L må ikke flyttes.
Afstanden til vandindvindingsboringer skal være mindst 50 meter til indvindingsboringer til almene vandforsyningsanlæg og 25 meter fra andre boringer og brønde hvorfra der indvindes drikkevand.
Anlægget skal etableres med enstrenget rørføring.
Overjordiske tanke (indendørs/udendørs) skal være forsynet med overfyldningsalarm.
Der gælder særlige regler for opstilling af plasttanke. Se vejledning af opstilling af plasttanke

Hvad gør du når du skifter energiforsyning
Skifter du energiforsyning, skal dette indberettes til Hedensted Kommune, så de rigtige oplysningerne fremgår i BBR (Bygnings og Bolig Registeret).

I Miljøstyrelsens pjece ”tjek din olietank” kan du læse mere om hvilke regler, der er gældende for olietanke under 6.000 liter, og bl.a. hvornår de skal fjernes eller sløjfes (tages ud af brug).

Hvornår skal en olietank sløjfes?
I olietankbekendtgørelsen er der indført sløjfningsterminer for tank under 6000 liter.

Nedgravede, glasfiberbelagte ståltanke skal sløjfes efter 40 eller 50 år, alt efter type.
Nedgravede plasttanke skal sløjfes efter 45 år.
Overjordiske ståltanke, herunder indendørs, skal sløjfes efter 30 eller 40 år, alt efter type.
Overjordiske enkeltvæggede plasttanke skal sløjfes efter 25 år
Overjordiske dobbeltvæggede plasttanke skal sløjfes efter 40 år.
Tanke hvor produktionsåret ikke kendes eller kan bestemmes skal sløjfes straks.
Der gives en frist til 31. marts 2015 for nedgravede plasttanke.

Hvis tanken sløjfes:
Tanken tømmes for restindhold, bundsuges og skylles. Arbejdet kan f.eks. foretages af et autoriseret VVS-firma, en smedemester eller oliefyrsmontør. Vi anbefaler at der udstedes en tømningsattest af det firma, som har foretaget tømningen.
Restindhold skal bortskaffes som farligt affald.
Påfyldnings- og udluftningsrør fjernes, og studse tilproppes (så der ikke længere kan påfyldes olie).
Det er ikke et lovkrav at nedgravede tanke opgraves.
Hvis tanken ligger et sted med tung trafik (f.eks. en indkørsel til en gård), anbefales det, at den fyldes med sand og således sikres mod sammenstyrtning. Dette er ikke et lovkrav.
Du skal anmelde til kommunen, at tanken er sløjfet senest 4 uger efter sløjfningen.

Hvis tanken fjernes:
Tanken tømmes for restindhold, hvorefter den bundsuges og skylles. Arbejdet kan f.eks. foretages af et autoriseret VVS-firma, en smedemester eller oliefyrsmontør.
Restindhold skal bortskaffes som farligt affald.
Rør fjernes.

Hvis din olietank sløjfes og en ny opstilles, skal du huske at afmelde den gamle samt anmelde den nye tank til kommunen. Tankattest på ny tank skal fremsendes til kommunen i forbindelse med anmeldelsen.

For tank under 6000 liter, der skal bruges til olie og olieprodukter – og det kan fx være private olietanke, som kaldes villatanke - er der særlige regler i olietankbekendtgørelsen, se under olietank.

opgravning af olietank

Olietanken skal tømmes for olie. Opsugningen foretages i flere omgange for at væske langs siderne kan løbe til. Rørforbindelsen til fyret afbrydes.
Fjerner du tanken fra ejendommen, skal den afleveres til genbrug hos en skrothandler, hvis det er en ståltank. Alle andre tanktyper kan du aflevere på genbrugspladsen.

males-2142892_640-greenish

utæt olietank og jordforurening

Hvis der konstateres utætheder i tanken eller olielugt på jorden, når en tank fjernes, skal det omgående anmeldes til kommunens Natur & Miljøafdeling på tlf. 7975 5672.
Du skal anmelde til kommunen, at tanken er sløjfet senest 4 uger efter sløjfningen.
Den tomme tank kan afleveres til en produkthandler eller på genbrugsstationen.

Overjordiske olietanke af mærket Titan R1225 fra Kingspan Miljøcontainere produceret i 2002-2004, skal tages ud af drift, da de er fejlbehæftede og kan risikere at revne.
Har du en tank af mærket Titan R1225 produceret/forhandlet af Kingspan Miljøcontainere i perioden 2002-2004, skal den tages ud af drift, da der er fare for, at der kan opstå revner i plasten.

Kingspan Miljøcontainere vil i givet fald udskifte tanken uden beregning.
Hvis olietanken går læk eller du spilder olie
I tilfælde af større uheld skal du ringe 112. Ved mindre spild kontaktes Teknik & Miljø.

Forsikringsordning
Der er lavet en aftale mellem olieselskaber i Danmark, og forsikringsselskabet TopDanmark. Se de deltagende olieselskaber. Forsikringen dækker alle lovlige olietanke under 6.000 liter, hvor > 50 % benyttes til opvarmning af bolig. Forsikringen betales automatisk via olieprisen. Er tanken derimod ulovlig, dækker forsikringen ikke. Er du i tvivl om hvorvidt du er dækket af forsikringen, kan du kontakte dit olieselskab.

Fjernelse og bortskaffelse af fritstående olietank

Inden du bortskaffer en olietank, skal den være bundsuget og spulet ren.

Fritstående tanke kan afleveres som jern eller småt brændbart på en genbrugsstation. Forinden skal tanken opskæres i stykker på maks. 1x1 meter.

Lokalisering af olietank

Hvis du er i tvivl om der er en olietank på din grund og hvor denne er nedgravet, kan du få den eftersøgt af et firma der sløjfer olietanke. Hvis tanken ikke findes, så udarbejder firmaet en historisk sløjfning, så tanken kan fjernes fra ejendommens BBR-meddelelse.

sløjfningsattest eller tankattest

Tankattesten er dokumentation for at tanken er lovlig produceret og testet. Tankattesten indeholder produktionsår, størrelse, type- og fabrikationsnummer og navnet på fabrikantet. Hvis man har mistet tankattesten, så kan den genskabes, hvis producenten af tanken stadig eksisterer. Ofte kan man finde tankens oplysninger registreret under ”teknisk anlæg” på ejendommens BBR-meddelelse.

Tankens data står ofte på mærkeskiltet på påfyldningsstudsen eller på selve tanken. Hvis du har mistet attesten, skal du kontakte kommunen, som måske har en kopi.

Sløjfningsattesten er dokumentation for hvornår sløjfningen er udført og at dette arbejde er udført korrekt. Denne attest udstedes af det firma, der sløjfer eller fjerner tanken. Attesten fremsendes til kommunen, så de kan opdatere ejendommens BBR-meddelelse.

Du er som ejer af din ejendom forpligtet til at sikre at din olietank er sløjfet korrekt og overholder miljølovgivningen, hvis den er taget ud af drift
(jvf. Olietankbekendtgørelsen § 30).

Kontaktoplysninger

Natur & Miljø

Tlf: 79755000

Vi dækker hele Danmark

Søger du et professionelt firma der tager hånd om din olietank inkl. afmelding hos kommunen?

Kontakt Fensmark Miljø ApS

Ring   71 77 99 77

males-2142891_640-greenish

Andre forespørgsler fra Hedensted kommune

Tilbud på at få fjernet en nedgravet olietank. 

Jeg er ved at sælge mit hus. Og i den forbindelse skal jeg indhente tilbud på at få fjernet en nedgravet olietank. Er det noget i kan klare og hvad koster det? Den ligger ca 70 cm under jorden og 160 cm fra huset og den er afblændet i 1983. Man kan holde ca 4 -5 meter…

Jeg skal have sløjfet min olietank.

Jeg skal have sløjfet min olietank på 1500 liter, da jeg har fået fjernvarme. Venlig hilsen Steen, Hedensted

Jeg ønsker at få gravet min olietank op.

Jeg ønsker at få gravet min olietank op. Venlig hilsen Steen, Hedensted

Olietanken er nedgravet i indkørslen og ønskes opgravet.

Vi overtager et hus med en nedgravet olietank. Der bliver snarest anlagt fjernvarme. Olietanken er nedgravet i indkørslen og ønskes opgravet og afhændes jf. lovgivningen. Kontakt mig gerne for et tilbud på opgaven. Venlig hilsen Daniel, Hedensted

Jeg skal have gensløjfet min olietank.

Jeg ønsker at blive ringet op, da jeg skal have gensløjfet min olietank. Venlig hilsen Steen, Hedensted 

Tilbud på at få fjernet en nedgravet olietank.

Jeg er ved at sælge mit hus og i den forbindelse skal jeg indhente tilbud på at få fjernet en nedgravet olietank. Er det noget i kan klare og hvad koster det? Den ligger ca 70 cm under jorden og 160 cm fra huset og den er afblændet i 1983. Man kan holde ca 4 -5 meter…

Jeg vil gerne have taget forureningsundersøgelser.

Jeg er ved at købe et hus, hvor der ligger en nedgravet olietank. Jeg vil gerne have taget forureningsundersøgelser ved tanken, for at være helt sikker på, at den ikke har forurenet. Venlig hilsen Tamas, Hedensted

Tanken skal gensløjfes.

Jeg har et hus, hvor der ligger en nedgravet olietank fra 1970. Tanken skal gensløjfes og jeg ved hvor den ligger. Kirstine, Hedensted

Jeg ved ikke om olietanken er fjernet.

For 4 år siden købte jeg et hus og senere opdagede jeg, at der var oliefyr i det. Problemet er, at jeg ikke ved om olietanken er fjernet. kan i hjælpe mig med dette?  Venlig hilsen Loredana, Hedensted

Eftersøgt olietank som står på BBR.

På BBR står der, at der er en nedgravet olietank på min grund, men tilbage i 2015 svarer de tidligere ejer, at de ikke kender noget til en olietank. Jeg vil meget gerne i dialog med jer om, hvordan jeg kan få hjælp til at undersøge denne sag nærmere. Jeg ser frem til at høre…