Sløjfning af olietanke i Struer kommune
Sløjfning og afblænding af nedgravet olietank
Regler og bestemmelser
Hvilke olietanke er omfattet af olietankbekendtgørelsen?
Generelt kan man sige, at olietanke som bruges til opbevaring af olieprodukter, og som kan indeholde mere end 50 liter er omfattet efter bekendtgørelsen. Reglerne gælder ikke for olietanke, som bruges til olieaffald eller andre produkter.
(Der gælder særlige regler for olietanke på listevirksomheder - dvs. virksomheder som skal have en miljøgodkendelse. Oftest vil kravene i bekendtgørelsen være indskrevet i miljøgodkendelsen, som her vil være at betragte som minimumskrav.)
Sløjfning
Olietanke, som er blevet for gamle eller som tages ud af brug, skal sløjfes. Det kan f.eks. være, at en anden opvarmningsform er valgt, som gør at olietanken bliver overflødig.
Proceduren for sløjfning:
1: Restindhold i tank og rør fjernes
2: Anlægget, dvs. tank og rør, skal fjernes eller påfyldningsstuds og udluftningsrør skal afmonteres så tanken afblændes. Kort sagt skal sløjfningen ske, så en efterfølgende påfyldning ikke kan finde sted.
3: Ligger tankanlægget placeret under indkørsel eller andet befærdet vejareal skal tanken fyldes med sand eller lignende, så sammenstyrtning forhindres.
4: Kommunen foretrækker at nedgravede tanke graves op (dette er dog ikke et lovmæssigt krav).
Tømning af olietanke kan foretages af kloakservicefirmaer eller vognmænd med speciale i tømning og rensning af olietanke. Det anbefales, at der udstedes en tømningsattest af det firma, som har foretaget tømningen.
Afblænding kan foretages af autoriserede VVS installatører, smedemestre og oliefyrsmontører.
Opgravningen kan foretages af entreprenører. Hvis der i forbindelse med opgravningen konstateres forurening, skal Struer Kommune, Natur- og Miljøafdelingen underrettes.
For villatanke mindre end 6.000 l beregnet til bygningsopvarmning skal sløjfning anmeldes til kommunen inden 2 uger.
Forsikringsordning for villaolietanke
Villatankejere med en olietank mindre end 6.000 l, hvor mindst 50 % af det opvarmede areal er bolig, samt olielevering fra et af medlemmerne af oliebranchens miljøpulje, er automatisk omfattet af en forsikringsordning gennem Topdanmark Forsikring A/S tlf. 4474 7020. Forsikringen dækker oprydninger efter olieudslip fra lovlige olietankanlæg. Forsikringsbetingelserne kan rekvireres ved Topdanmark Forsikring A/S eller Plan- og Miljø.
Opfyldning af gældende regler
Alle villatanke skal have enstrenget rørsystem fra tank til oliefyr, og alle overjordiske villaolietanke skal have en overfyldningsalarm. Lad oliefyrsmontøren se nærmere på, om tankanlægget opfylder gældende regler.
opgravning af olietank
Olietanken skal tømmes for olie. Opsugningen foretages i flere omgange for at væske langs siderne kan løbe til. Rørforbindelsen til fyret afbrydes.
Fjerner du tanken fra ejendommen, skal den afleveres til genbrug hos en skrothandler, hvis det er en ståltank. Alle andre tanktyper kan du aflevere på genbrugspladsen.
sløjfningsattest eller tankattest
Tankattesten er dokumentation for at tanken er lovlig produceret og testet. Tankattesten indeholder produktionsår, størrelse, type- og fabrikationsnummer og navnet på fabrikantet. Hvis man har mistet tankattesten, så kan den genskabes, hvis producenten af tanken stadig eksisterer. Ofte kan man finde tankens oplysninger registreret under ”teknisk anlæg” på ejendommens BBR-meddelelse.
Tankens data står ofte på mærkeskiltet på påfyldningsstudsen eller på selve tanken. Hvis du har mistet attesten, skal du kontakte kommunen, som måske har en kopi.
Sløjfningsattesten er dokumentation for hvornår sløjfningen er udført og at dette arbejde er udført korrekt. Denne attest udstedes af det firma, der sløjfer eller fjerner tanken. Attesten fremsendes til kommunen, så de kan opdatere ejendommens BBR-meddelelse.
Du er som ejer af din ejendom forpligtet til at sikre at din olietank er sløjfet korrekt og overholder miljølovgivningen, hvis den er taget ud af drift
(jvf. Olietankbekendtgørelsen § 30).
utæt olietank og jordforurening
Forurening
Hvis du har mistanke om eller konstaterer udslip fra et olieanlæg, har du pligt til at underrette Struer Kommune, Natur- og Miljøafdelingen på 96848484. Ved et akut uheld ring 1-1-2.
Fjernelse og bortskaffelse af fritstående olietank
Inden du bortskaffer en olietank, skal den være bundsuget og spulet ren.
Fritstående tanke kan afleveres som jern eller småt brændbart på en genbrugsstation. Forinden skal tanken opskæres i stykker på maks. 1x1 meter.
Lokalisering af olietank
Hvis du er i tvivl om der er en olietank på din grund og hvor denne er nedgravet, kan du få den eftersøgt af et firma der sløjfer olietanke. Hvis tanken ikke findes, så udarbejder firmaet en historisk sløjfning, så tanken kan fjernes fra ejendommens BBR-meddelelse.
Kontaktoplysninger
Plan og Miljø
Østergade 13
7600 Struer
Tlf: 9684 8401
Email: teknisk@struer.dk
Vi dækker hele Danmark
Søger du et professionelt firma der tager hånd om din olietank inkl. afmelding hos kommunen?
Kontakt Fensmark Miljø ApS
Ring 71 77 99 77